價格:免費
更新日期:2018-04-10
檔案大小:3.4M
目前版本:1.0.0
版本需求:Android 4.1 以上版本
官方網站:mailto:ccenter@eyuboglu.com
“İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir.”
Goethe’nin yukarıdaki sözünden hareketle edebiyatı toplumsal yaşamda görünür kılmanın yollarını aramak ve her gün için insanların hayatına bir parça edebiyatı dâhil ederek toplumu sanata ve edebiyata yaklaştırmak. Böylelikle insan ruhunu estetik açıdan besleyerek edebiyatın kişisel gelişimin temel kaynaklarından biri olduğunu vurgulamaktır. Güzel sanatların dallarından biri olan ve fonetik (işitsel) sanatlar içerisinde sınıflandırılan edebiyat; duygu, düşünce ve hayallerin sözlü ya da yazılı olarak, güzel ve etkili bir biçimde anlatılması sanatıdır.
Edebiyatta kullanılan temel araç dildir. Dil ile gelişir, yayılır. Yan yana ustalıkla getirilen sözcükler düşünen ama düşündüklerini istediği biçimde aktaramayan insanın zaman zaman okuduklarında kendisini görmesini sağlar. Edebiyat; duygu, düşünce ve hayalleri insanlarda estetik bir izlenim bırakacak biçimde dile getirir. Diğer sanatlarla da hem biçimsel hem de içerik olarak yakınlığı olan edebiyat, kullandığı malzemenin dil olması nedeniyle diğer sanatlardan birçok yönüyle daha kapsayıcıdır. Edebiyat, bir yönüyle de tarihsel bir alt yapıdır. İnsanoğlunun oluşturduğu güzellikleri, çirkinlikleri, insanların yıllarca edindiği deneyimleri kuşaktan kuşağa aktarması yönüyle de geçmişten günümüze ve bugünden geleceğe uzanan bir köprüdür. Kültür taşıyıcılığı ve insanî değerlerimizin aktarılması konusunda da edebiyat son derece önemlidir. Edebiyatın malzemesi direkt olarak yaşamın kendisidir. Edebiyat evrensel değerlerden, yaşamdan beslenir ve yaşamı besler. Amacı insanı ve evreni kendi özgünlüğünde ele almaktır. İnsanı ilgilendiren her konu edebiyatta kendisine yer bulur. Değişen toplumsal yaşam, zaman, koşullar, edebiyata doğrudan yansır. Sosyal yaşamı öznel bir bakışla yansıtan bir aynadır edebiyat. Bir edebiyat eserini sosyal çevreden ayrı düşünmek imkânsızdır. Gerçekleştirdiğimiz bu uygulamanın temel amacı toplumsal hayatın her alanında etkili olan edebiyatı toplumsal yaşamın bir parçası hâline getirmektir.
Çalışmamın ana eksenini nitelikli bir edebiyat takvimi hazırlamak ve bu takvimin günlük hayatta nicelik olarak görünürlüğünü artırarak yıllar boyunca edebiyat üzerinden oluşturduğumuz değerleri içinde yaşadığımız zaman dilimine ulaştırmak oluşturmaktadır. Özellikle takvim yapraklarında “Tarihte Bugün” başlığıyla karşımıza çıkan bilgilerin günlük hayatta insanlar arasında kulaktan kulağa yayıldığı bilinmektedir. Bu doğrultuda bizim edebiyatımızın ve dünya edebiyatının büyük yazar ve şairlerinin doğum ve ölüm tarihlerini belirleyip bununla ilgili olarak bu uygulamayı tasarladık. Uygulama sayesinde edebiyat günlük hayatımızın bir parçası hâline gelecek ve her gün bir parça insanlar edebiyatla karşı karşıya gelecek.
Anahtar Sözcükler: Edebiyatta bugün, günlük hayatta edebiyat, takvim, şair, yazar, yazarlardan alıntılar, edebiyat ve toplum, Nâzım Hikmet, Cemal Süreya, Necip Fazıl Kısakürek, Attila İlhan, Ahmed Arif, Edip Cansever, Turgut Uyar, Orhan Veli Kanık, Tomris Uyar, Sabahattin Ali, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Sezai Karakoç, Cahit Sıtkı Tarancı, Franz Kafka, Elif Şafak, Orhan Pamuk, İlhan Berk, Ülkü Tamer, Melih Cevdet Anday, Oktay Rifat…